Una exposició a Castelló d’Empúries mostra, amb imatges inèdites, l’evolució dels 60 anys de càmping a les comarques gironines

Castelló d’Empúries acull l’exposició “El càmping, un estil de vida” que mostra amb imatges inèdites la gran evolució dels més de 60 anys de càmping a les comarques gironines. Es pot visitar al costat del punt d’informació del municipi fins l’11 de setembre. Està organitzada per l’Associació de Càmpings de Girona, amb motiu del 40 aniversari de l’entitat que se celebra aquest 2017, i té el suport de l’Agència Catalana de Turisme, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Banc Sabadell i Auto Camper Service Internacional (ACSI).

L’exposició recull els inicis del campisme a la demarcació, que se situen a l’any 1953, i dedica una atenció especial al càmping Costa Brava, de Sant Antoni de Calonge, que és el més antic de l’Estat espanyol en funcionament. El càmping Costa Brava el va posar en marxa l’empresari Juan Farré juntament amb un altre establiment situat a la Fosca de Palamós que actualment està tancat. Avui dia el Costa Brava és un establiment familiar dirigit per la família Herranz-Colomer.

A banda de reflectir la gran evolució dels establiments fins a convertir-se en els grans parcs de vacances actuals, l’exposició també fa un recorregut per la trajectòria de l’entitat i recull la relació que els càmpings gironins sempre han tingut amb l’entorn i el paper que han jugat en la preservació del territori.

La mostra inclou un total de 115 fotografies, algunes d’elles inèdites, distribuïdes en set originals mòduls amb forma de tenda de campanya. Hi ha un mòdul dedicat a l’entorn privilegiat on estan ubicats els càmpings gironins i on es reflecteix el paper dels establiments com a promotors de la Costa Brava i dels Pirineus .

En un altre mòdul es mostra quins van ser els pioners del sector amb una atenció especial al càmping Costa Brava de Sant Antoni de Calonge, el primer que es va obrir a l’Estat i que encara continua en funcionament. N’hi ha un altre dedicat a la relació dels càmpings gironins amb el territori on es mostra la cura que han tingut des dels inicis els establiments per preservar uns paratges que són la base per atraure turistes. Els establiments gironins són pioners en l’adopció de mesures encaminades a preservar el medi ambient. Són, del conjunt del sector turístic, els que disposen de més certificats de qualitat ambiental ISO 14001 i EMAS, el màxim distintiu d’aquest tipus. La gran majoria aplica mesures d’eficiència energètica, d’estalvi d’aigua i per reduir la contaminació lumínica. A més a més, les noves instal·lacions ja incorporen la domòtica o la geotèrmia. Als càmpings gironins és cada vegada més habitual veure bungalous ecològics fets amb materials autòctons. El sector vol refermar, durant aquest 2017 (declarat l’Any Internacional del Turisme Sostenible), la seva aposta en aquest sentit.

L’exposició subratlla que anar de càmping no és una decisió econòmica, sinó una filosofia de vida. És molt més que una forma de passar les vacances: és tot un estil de viure i veure la vida que, en moltes ocasions, passa d’una generació a l’altra.

La resta de mòduls estan dedicats a la gran evolució que han experimentat els càmpings gironins fins a convertir-se en els grans parcs de vacances actuals; a la trajectòria de l’entitat que es va crear el 13 de maig del 1977 ; i a les promocions que es fan a Europa i que han permès que els càmpings gironins siguin referents gràcies en bona part als nombrosos reconeixements que reben cada any per la seva excel·lència. En aquest apartat es recull que la primera guia de càmpings va néixer a la Costa Brava de la mà del professor holandès Ed van Reine.

El muntatge de l’exposició ha estat dissenyat per Pep Canaleta de 3carme33. I les imatges han estat cedides pels associats, pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, per l’oficina de turisme de Calonge, l’Ajuntament de Girona, l’ Ajuntament de Begur, l’oficina de Turisme de Pals, l’Arxiu fotogràfic de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit i l’ oficina de Turisme de Castelló d’Empúries. L’exposició és itinerant i fins l’octubre fa un recorregut per 17 localitats.