L’ATA reclama al Govern un registre de gestors d’apartaments turístics per combatre l’intrusisme

La junta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) reclama a la Generalitat de Catalunya la creació d’un registre d’empreses gestores d’apartaments turístics que, segons l’entitat, seria de gran ajuda per tal de poder combatre l’intrusisme en el sector. Actualment, qualsevol persona es pot dedicar al lloguer turístic i això fa que sigui difícil controlar la professionalitat del servei i del producte que es dóna al client. Ara per ara la distinció de professionalitat de les empreses gestores d’apartaments turístics o d’habitatges d’ús turístic únicament la poden rebre si formen part d’una Associació que les representi. La no obligatorietat de formar part de l’Associació i la de no estar registrat, deixa les portes obertes a la competència deslleial i a la manca de garantia de serveis oferts als clients.

Del total d’associats que aplega l’ATA, el 61 per cent són agències intermediàries que gestionen el 76 per cent dels habitatges d’ús turístic que estan sota el paraigües de l’entitat.

L’empresa gestora d’apartaments turístics professional fa d’intermediària entre el propietari i el client. Garanteix una atenció les 24 hores del dia, s’encarrega de gestionar els contractes amb els turistes, del manteniment de l’apartament, de vetllar perquè l’apartament disposi de tots els documents necessaris segons la normativa , de la gestió de les reserves, de la creació de canals de comercialització, i del cobrament i de la liquidació de la taxa turística, entre moltes d’altres.

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona considera que aquest registre ajudaria a reconèixer la figura del gestor d’apartaments turístics i també les obligacions que els imposa l’administració. A les empreses gestores la llei les considera quasi responsables solidàries de tot, però no li atorga drets, només obligacions; és per aquest motiu que l’ATA també reclama a l’administració que faci arribar als gestors una còpia de totes les notificacions que reben els propietaris . L’ATA considera imprescindible aquest registre perquè no es continuï posant al mateix sac els professionals i els intrusos. L’entitat insisteix que la Generalitat hauria de destinar més esforços a perseguir les pràctiques il·legals i es queixa que les inspeccions que du a terme l’administració estan enfocades a controlar si els apartaments que estan legalitzats tenen visible el número identificatiu a la publicitat del seu aparador enlloc de exercir una contundent lluita contra l’intrusisme.

Jornades de sensibilització

La lluita contra l’intrusisme és una prioritat de l’ATA. Emmarcat en aquesta lluita l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona va dur a terme aquest any a Sant Feliu de Guíxols, Begur, Cadaqués, Sant Antoni de Calonge i Pals, i amb un gran èxit de públic, jornades per conscienciar a propietaris i gestors d’apartaments i habitatges d’ús turístic, i a totes les persones interessades, de la necessitat de tenir-los legalitzats.

En aquestes sessions s’explicava perquè s’han de regularitzar els apartaments turístics, com ho han de fer els seus propietaris o gestors, quins requisits es necessiten, quines obligacions els comporta i beneficis, la categorització i quines són les sancions per als apartaments que no estiguin inscrits en el registre de Turisme de Catalunya. També s’indicava quin procediment s’ha de seguir per denunciar un apartament il·legal.

També s’ofereix per vehicular les denúncies de particulars a la Generalitat que és qui té les competència, però no té més eines; per això demana més control a les administracions per frenar aquest tipus d’il·legalitat. L’ATA manté que els apartaments que no estan regularitzats donen mala imatge al sector i que cal garantir un gestió de professionalitat, rigor, seriositat i qualitat de producte.

Girona, capdavantera en la legalització d’habitatges d’ús turístic

La tasca que es fa des de l’Associació és molt important per avançar cap a la regularització de la totalitat del sector. Segons les dades de la guia oficial d’establiments turístics de la Generalitat, a la demarcació hi ha 26.276 habitatges d’ús turístic inscrits, una xifra que representa el 43,5% del total de Catalunya (60.364).

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) es va constituir el 8 de juny de 1993. L’entitat aglutina 10.000 unitats d’apartaments i vil·les de lloguer turístic legalitzats i distribuïts per tota la Costa Brava, Interior i Pirineu de Girona. L’Associació està integrada per intermediaris i propietaris d’Habitatges d’ús Turístic i blocs d’Apartaments Turístics.